top of page
  • Hannah Lund

Råsyltede agurker - min farmors opskrift på hurtige sprøde sure agurker


1-2-3 marmelade er godt på brød!

Denne opskrift har min Farmor klippet ud af et blad en gang i 1940’erne, og omhyggeligt klistret ind på syltesiderne i opskriftsbogen.

Det er et tilbehør, du kan lave på 20 minutter – smager naturligvis ca 50 gange bedre, end noget, du kan købe – og så har du det bare klar i køleskabet.

I den oprindelige opskrift kommer de konserveringsmiddel i, og det er beregnet til at holde i længere tid. Jeg foretrækker at have det i køleskabet i 1 uge eller 2, og have frisklavede sursøde agurker ved hånden til madder, køb og knasende indhold i salater.

Lav det hele året rundt med helt almindelige agurker – jeg har brugt skoleagurker, som jeg har skåret over på midten, eller i 3 dele. De bliver fantastiske!

Det skal du bruge:

10 små grønne agurker

250 ml eddike

2 spsk salt

200g sukker

Ca. 50 ml vand

Friske dildkviste

½ spsk lang peber

½ spsk hele sennepskorn

(Du kan erstatte frisk dild og lang peber med en dildkrone og 1 spsk hvid peber)

Sådan gør du: Skyl agurkerne og skær dem i skiver eller stykker. Læg dem i en krukke eller et glas sammen med dild, lang peber og sennepskorn. Rør eddike, vand, salt og sukker sammen, indtil sukker og salt er opløst. I den oprindelige opskrift er der ikke vand, men de er generøse med sukkeret og det kan være lidt svært at få det ordentlig opløst uden en sjat vand. Hæld det forsigtigt over agurker og krydderier og luk krukken, som du opbevarer koldt. I opskriften står, at de er ”spiseklar efter en uge”. Jeg gik på dem efter 5 timer, og de var skønne. Når du lige har lavet dem, står agurkerne smukt grønne i væsken. Efterhånden bliver de lidt rynkede – bare rolig, de er stadig gode.

Lang peber

Lang peber kendte jeg ikke – det var meget brugt for 100 år siden, og vores gode restaurantkokke bruger det igen. De er søde, lidt røgede og tjærede i smagen i forhold til almindelige sort peber. Find det online, hvis ikke dine lokale forretninger har det.

bottom of page