top of page
  • Mikkel Jønsson og Kim Schaumann Johansen

Gå aldrig over 100 kr. flasken – altså lige dén aften


Vinsnuserne vælger til max 100 kr

Et af de absolut største hovedbrud, når man går op i vin, er særdeles tørstige gæster, som er blæsende ligeglade med, hvad der er i glasset – bare der er masser af det.

Den første indskydelse er at købe et eller andet bag-in-box massemord, og knalde det på bordet. Dog er man i givet fald nødt til selv at drikke sprøjtet, med alt hvad det medfører af fysisk ubehag og bundløs depression.

På den anden side har man heller ikke den store lyst til at se et større udvalg af sine bedre flasker blive tømt i absurd hurtig rækkefølge af tyggegummignaskende bekendte, som i øvrigt lige skal ud og have den tolvte smøg … med et glas vin i den anden hånd.

”Man kan få vildt meget virkelig god vin for en halvtredser, så hvad er problemet?” vil især mange supermarkeder fremture. Vinsnuserne vil påstå, at det er en af de tykkeste løgne i galaksen – kun overgået af ”Du får selvfølgelig dine penge tilbage” og ”Jeg skal nok lade være med at komme i munden på dig”.

Bare for sjov - så lad os prøve at regne baglæns. En flaske vin til en halvtredser koster 40 dask uden moms. Så trækker vi vinafgift fra, plus supermarkedets og grossistens avance. Vi husker også lige fragtomkostningerne fra udlandet. Flasken og arbejdsløn må vi heller ikke glemme. Tilbage står prisen for selve vinen, som er så grotesk lav, at man kan sige sig selv, at der ikke er blevet sunget eller kælet for de druer i bare tre sekunder.

Så hvad er løsningen? Aftenen skal jo helst være hyggelig for både dig (vigtigst) og dine gæster.

Vinsnuserne anbefaler at holde sig omkring 80-90 kroner flasken, hvor man rent faktisk kan få noget ganske brugbart. Men lad alt over 100 kr. blive i vinreolerne! Også, når du har fået en del at drikke og du lige vil prøve at forklare dem forskellen på OK og virkelig god vin - eksempelvis med en af dine Brunello’er 2010 fra Lisini. Lad være! Det er håbløst. Dine gæster er ikke i nærheden af at kunne smage forskel, og du vil hade dig selv næste morgen, når du finder den halvtomme flaske med et cigaretskod i.

Vi har snuset os frem til tre vine, som vi synes er ganske velegnede til formålet. Vinene har vi fundet hos Thomas Thoresen, der har 2100 Happiness på Østerbro. Klik ind på 2100happiness.dk og nyd godt af de laveste priser på de fedeste italienske vine. Ja, du skal lige være medlem først. Så nemt skal det heller ikke være. Men det tager kun et minuts tid. Og det er helt gratis.

Ha´ en fantastisk aften med dine gæster! Og husk … bare fordi dine gæster ikke går op i vin, kan de godt være gode mod dyr.

Cavit Spumante Altemasi Brut Millesimato 2011 til 100 kr. pr. flaske Start med bobler og selv den gæstende, generte kemiingeniør løsner lidt op og åbner øverste knap i skjorten. Cavits Spumante Altemasi er et rigtig godt bud, når det vil være et ubærligt spild at åbne nogle af dine vintage Champagner – ikke mindst, fordi gæsterne næppe kan smage forskel og ”chilinødderne nok er til den stærke side”. Den er lavet på 100% chardonnay, som en Blanc des Blancs Champagne – endda efter samme metode. Stærkt vanedannende.

Custoza Superiore Ca del Magro 2015 til 85 kr. pr. flaske Italiensk hvidvin? Er det ikke noget tynd saftevand, man primært hælder ned på en varm sommerdag? Jo, det kan det godt være. Men det kan også være yderst interessante vine, som i den grad er value-for-money. Et blændende bud er Ca del Magro fra Monte del Fra. En blanding af de lokale druer Garganega og Trebbiano plus blandt andre Chardonnay og Riesling. Køb rigeligt – for den vil du også have lyst til, selv uden gæster … og helt uden mad, for den sags skyld.

Crociani Rosso di Montepulciano 2015 til 80 kr. pr. flaske Er dine gæster over 60, så er Valpolicella eller Ripasso et bud. Problemet er blot, at du selv er pisket til at drikke det søde sprøjt og så bliver aftenen hurtigt meget lang. I stedet anbefaler vi en Rosso di Montepulciano, eksempelvis fra Crociani. 75% Sangiovese og resten er lokale druer, som du bare kan opfinde nogle navne på, hvis nogen spørger. Maden? Smid en porchetta eller en stak bøffer på grillen. Husk en diskret tomatsalat – mest for syns skyld.


bottom of page