top of page
  • Hannah Lund

Nytårscocktail og stærke nødder – cocktail-diæt på vej


Som optakt til min cocktail-diæt i januar 2019 (jeg forventer, den bliver legendarisk. Følg med, hvis du er interesseret i denne nye sundhedsvinkel) har Geoffrey Canilao fra Balderdash ladet mig pre-game med denne møglækre opskrift på en cocktail til det vinterkolde vejr.

Hot buttered Rum with batter. Cremet, krydret, sød og med et skønt fast greb om dig. Jo højere kvalitet på din lagrede rom, jo lækrere cocktail … her må du gerne oppe dig bare lidt ud over, hvad der er på slagtilbud i supermarkedet.

Det er en cocktail, der vil styrke din sjæl og dit livsmod hele vinteren. Brug den da også til Nytårsaften, hvis du vil have lidt afveksling fra den evindelige champagne. Eller bland. Det er også godt.

Jeg elsker at have noget at nippe til ved siden af min cocktail. Min varme forelskelse i cajun-køkkenet har resulteret i min version af ristede, krydrede nødder. Brug meget gerne dit tiloversblevne ande- eller flæskestegsfedt til at riste nødderne. Ellers er baconfedt også godt.

Det skal du bruge til Hot buttered rum with batter-cocktail

Nok til ca 15 cocktails.

125 g smør

100 g Muscovado-sukker

100 g sukker

200 g Vaniljeis (ca 375 ml)

1 strøget tsk reven Muskatnød (køb hele nødder og riv)

¼-½ kanelstang

Pr. cocktail: 40-60 ml mørk lagret rom.

Sådan laver du Hot buttered rum with batter-cocktail

Smelt 65 g af smørret sammen med kanelstangen. Lad det blive nøddegyldent og duftende over pæn varme. Vær over det som en høg – forskellen mellem ”nøddegyldent” og ”sort” er et spørgsmål om sekunder. Tag det straks af varmen, fjern kanelstangen og si smørret over i en skål. Opbevar i skålen til lige om lidt.

Smelt resten af smørret, rør muscovadosukkeret i og rør rundt, tilsæt det gyldne kanelsmør og rør rundt, og så det almindelige sukker. Pisk med piskeris, til det er en jævn masse. Tag af varmen. Tilsæt vanilleis og muskatnød og pisk, til det er luftigt og alle ingredienser er blandet godt. Det dufter heeelt vildt godt.

Lad massen køle lidt af. Rør rundt igen, inden du kommer i fryseren i 1½-2 timer. Jeg kom mit i min lækre nye ismaskine. Fordi der er så meget sukker i, bliver det aldrig stift – men sejt og karamelagtigt. Bare, så du ikke tror, at der er gået noget galt.

 

Du tænker sikkert allerede, at det sgu er lidt besværligt. Men denne butter-batter masse kan du lave i forvejen og opbevare i fryseren, indtil du skal bruge den. Og den kan fint bruges lidt ad gangen … i en måneds tid. Tænk på, hvor tjekkt du kommer til at se ud, når du lige kan stille de her cocktails på bordet ... kom bare i gang!

 

Gør din cocktail klar:

Jeg citerer lige Geoffrey: “In a coffee cup not fuckin tea cup”

Altså – du tager en fin kaffekop, heri kommer du 2 store tsk af din butter-batter, ca 40-60 ml lagret rom og meget varmt/kogende vand, til koppen er næsten fuld. Jeg brugte bare ca 30-40 ml varmt vand – du kan bruge mere, hvis du vil. Rør rundt, så alle ingredienser blandes godt.

Servér – og nyd det!

Varme cajun cocktailnødder

De her smager bedst nylavede. Jeg ved godt, det er fristende at være praktisk, og lave en stor portion og have dem til en måned. Så smager de bare ikke lige så godt. Nogen vil også foreslå at bruge meget mindre fedt i forhold til mængden af nødder, og riste dem i ovnen. Dem om det. Jeg kan bedst lide dem sådan her.

1-2 spsk andefedt eller flæskestegsfedt

1 fed knust hvidløg

250 ml blandede nødder – selv foretrækker jeg pistacienødder, mandler, hasselnødder, pecannødder. Peanuts er også fine … det er bare ikke min favorit.

Krydderimix:

1 tsk salt

½ tsk løgpulver

½ tsk hvidløgspulver

½ tsk timian

½ tsk tørret basilikum

½ tsk sød paprika

½ tsk sort peber

½-1 tsk cayennepeber

Sådan laver du cajun cocktailnødder

Smelt fedtet på en stor pande (plads til alle nødder i enkelt lag). Skru ikke for vildt op for varmen, bare medium.

Kom det knuste hvidløg i fedtet, og hold øje med, at hvidløget ikke brænder. Skru eventuelt ned for varmen.

Kom nødderne i og bland dem godt rundt i fedt og hvidløg.

Rist til nødderne er gyldne og dufter lidt. Tag dem af, kom dem på en masse lag køkkenrulle, spred dem ud, og drys med krydderimixet. Bland grundigt rundt uden at brænde fingrene og hæld dem i en skål - og tadaa!

Nyd det!

Kærlig hilsen

Hannah Lund

bottom of page