Juliennesuppe med grøntsager. Opskrift på min yndlingssuppe. Det bliver også din.

January 6, 2019

 

 

I disse januar-tider med dage med mange grøntsager ... kommer jeg til at fryse helt sindssygt. Giv mig noget varmt!!

Da jeg lavede 1900 Til bords, blev denne min yndlingssuppe – og det bliver måske også din. Billig, nem, sund, dufter fantastisk på komfuret, smager endnu bedre.

 

Jeg laver den tit uden melbollerne, men den mætter naturligvis mere, hvis de er med i. Og disse melboller har INTET at gøre med dét, du evt får i supermarkedet. (Kan man overhovedet få dem i supermarkedet? Var det, da jeg var barn?)

 

Margarinens velsignelser?

Der er MANGE opskrifter i de gamle bøger, der skriver "margarine" i stedet for "smør". Margarinen var et fattiglems-produkt, beregnet til de stakler, der ikke havde råd til smør. Men min familie var fra landet, havde deres egne gårde, og havde intet problem whatsoever med at få alt det smør, de måtte ønske. Indimellem mente de bare, at margarinen fungerede bedre i en opskrift. Som her. Du skal endelig bare bruge smør eller olie til suppen - og smør til melbollerne, hvis du foretrækker det.

 

 

Det skal du bruge til Juliennesuppe

250 g hvidkål
250 g gulerødder
250 g porre
250 g knoldselleri

50 g margarine
2 L kogende vand

Hakket persille

 

Melboller:

50 g margarine
75 g mel
1½ dl kogende vand
Røres op med 2 hele æg

 

 

Sådan laver du Juliennesuppe


Fyld din elkedel, og sæt den over. Eller bring vandet i kog i en gryde med låg – som ikke er den samme, du laver suppen i.

 

Vask grøntsagerne og gør dem i stand.

 

Snit hvidkål, gulerødder, porre og selleri fint i små strimler. Du kan godt bruge rivejernet på din køkkenmaskine.

 

Find en god stor gryde frem, og smelt margarinen i den. Brun grøntsagerne, og hæld de 2 L kogende vand på.

 

Lad det koge i ½ time, og smag til med salt.

 

 

Så er suppen klar! Hvis ikke du vil have melboller i, springer du til opskriftens sidste linje lige nu.

 

 

Til melbollerne smelter du margarinen i en lille gryde, og pisker melet i.

Hæld det kogende vand ved, og pisk jævnt. Sluk under gryden, og pisk æggene i ét ad gangen.

Hvert æg skal røres grundigt ud i dejen, før det næste kommer i.  

 

Kom dejen i en tyllepose, og klem dejen ud i suppen, der kun simrer – ikke koger.

Klip dejen af, så melbollerne får en passende størrelse.

 

Du kan også forme bollerne med teske og lægge dem i suppen. Melbollerne simres i ca 3-4 minutter.

 

 

Servér suppen drysset med hakket persille, og så tag lige og skriv til mig, om du også synes den er vidunderlig?

 

Nyd den - her i vinteren!

 

 

Kærlig hilsen

Hannah Lund

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload