top of page
  • Hannah Lund

Farserede grøntsager - opskrift på fastfood i 1920


Farserede grøntsager 1900 Til bords Hannah Lund

Det her bliver din nye yndlingsopskrift - det er 1920’ernes fastfood. Den danske version af pizza, kebab eller burger ... og en gudsbenådet chance for at snige grøntsager i børnene. Den er sjov, smuk, der er masser af plads til kreativitet, og retten er ikke specielt svær. Og den smager sindssygt godt. Perfekt til både smuk snack, forret eller hovedret.

Det skal du bruge til Farserede grøntsager

400 gr hakket kalv & flæsk 1 æg 1 spsk mel Salt peber, timian og sød paprika

Rasp – jeg har brugt helt almindelig øko-rasp. Hvis du vil have større krummer, så lav din rasp selv, eller køb pankorasp.

Grøntsager

Gulerod, broccoli, rød spidskål, grøn asparges, hvid asparges (vælg selv, hvad du har lyst til, eller brug, hvad du har i køleskabet)

Pisket smør 1 pakke smør Et godt bundt krydderurter efter eget valg – fx ramsløg Salt og peber

Sådan laver du Farserede grøntsager

Farsen først.

Der er ingen vejledning andet end ”fars” – så jeg har krydret helt enkelt. Rør kød, krydderier, æg og mel grundigt sammen, ind til farsen bliver lidt sej (kan også gøres på maskine, men det er nu ikke så slemt i hånden). Lad den stå på køl og samle sig, mens du forbereder grøntsagerne.

Dyp!

Opskriften foreslår tilbehøret skysauce eller rørt smør, og du skal helt bestemt have noget at dyppe i. Jeg har fået fingre i en opskrift på pisket smør – blødgjort smør piskes med håndmixer, indtil det er helt hvidt. Krydr med salt, peber og en masse hakkede krydderurter. Det kan du lave tidligere på dagen, og det holder formen fint med lidt film over. Det bliver kedeligt stift, hvis du er nødt til at sætte det i køleskabet i længere tid.

Grøntsagerne

Du kan bruge lige de grøntsager, du vil, og skære dem, som du vil. Jeg valgte gulerod, rød spidskål, grønne asparges, tyk fed hvid asparges og broccoli. Nogle grøntsager skal blancheres eller forkoges lidt for at have den rigtige konsistens, når de tages op af frituren.

Grønne asparges og snittet spidskål bruges rå. Broccoli fik lige 1 minut i kogende saltet vand, det samme med den hvide asparges, og gulerødder fik 5-6 minutter. Jeg havde udskåret grøntsagerne i forvejen i den form, jeg havde lyst til – og det betyder også noget for tiden, når du eventuelt forkoger. Tag grøntsagerne op, og læg dem i en skål med koldt vand, så de holder farven og ikke koger videre.

Når alle grøntsager er klar, tager du lidt fars og former omkring grøntsagen. Nogle helt dækket, andre kan stikke ud i hver ende. Form, så pænt du kan, og tril med let hånd i en skål med rasp, så farsen dækkes. Gør alle klar, inden du begynder at fritere.

Olien varmes op til 180 grader i en gryde, og du friterer 3-5 stykker ad gangen, indtil de har en smuk brun farve. Bare et par minutter.

Læg på køkkenrulle, efterhånden som du løfter dem op. Skær dem over eller servér hele, og sæt en skål med pisket smør til at dyppe i.

NYD DET!

Kærlig hilsen

Hannah Lund


bottom of page