top of page
  • Hannah Lund

12 opskrifter til en gammeldags dansk jul

And, flæskesteg og rødkål - plus ris a la mande med kirsebærsovs. Det er dansk jul, ikke? Jo, helt afgjort, og det spiser jeg lykkeligt og tilfreds hvert år. Ligesom marcipan og nougat, gløgg, vanillekranse og alt det dejligt traditionsrige og nostalgiske. Men en gang var det anderledes. Her får du en masse opskrifter, der hørte til julelækkerier på Fyn for 100 år siden. Helt autentisk fra de håndskrevne opskriftsbøger fra min oldemor, mine farmor og min oldemors søster, Moster Ingrid. Slå dig løs og nyd de gamle smage fra begyndelsen af 1900-tallet.Medisterpølse hjemmelavet opskrift Hannah Lund 1900 Til bords


Juleaften var der hjemmelavet medisterpølse på bordet - det er der stadig mange på FYn og Langeland, der spiser den 24/12. Og der er såmænd også folk i Nordsjælland, der lægger sådan én i fadet sammen med flæskestegen og anden.

Brunkager opskrift oldemor Hannah Lund 1900 Til Bords


Brunkager skal der til hver jul. De her har jeg lavet i årevis med min datter. Denne opskrift er nem og hurtig og brunkagerne smager fantastisk.

Vil du smage en julekage fra begyndelsen af 1900-tallet? Prøv denne opskrift, som min farmor stadig talte om 80 år efter...


Brun lagkage med smørcreme opskrift Hannah Lund 1900 Til bords

– den ultimative eftermiddagskage om vinteren med godt med julekrydderier i.Johannes æblesild opskrift Hannah Lund 1900 Til bords

Sild af gammeldags modnede sild


Hvis du vil have supergode sild til dit julefrokostbord, så prøv at lave dem selv. Det er meget nemmere end du tror, du skal bare have en agtværdig fiskehandler, der har gammeldags modnede sild. Så kan du hurtigt og let lave Johannes sild.


Gammeldags leverpostej opskrift Hannah Lund 1900 Til bords

Gammeldags Leverpostej - Oldemor Annas opskriftDu skal have leverpostej på dit julefrokostbord. Selvfølgelig skal du det. Og den skal være fed og smagfuld. Få den opskrift, som gæsterne til foredrage var vildest med.


3 Julemarmelader


Om vinteren skal syltetøjet smage lidt anderledes. Faktisk skal det helst være marmelade. Her får du 3 autentiske gamle opskrifter på marmelade - to af dem med citrusfrugter, der er i sæson netop om vinteren, og én med tørret frugt: rosiner. Én af opskrifterne er ultranem, og de to andre fylder dit køkken med skønne dufte.

Lav én af dem eller dem alle til dit vinter og julemorgenbord.1-2-3 marmelade opskrift Hannah Lund 1900 Til bords

Den hurtigste marmelade, du nogensinde har lavet!
Rosinmarmelade opskrift Hannah Lund 1900 Til bords

Lavet af tørrede vinterfrugter. Helt perfekt til ost ... eller som alternativt fyld til en Russisk omelet.
Russisk omelet opskrift Hannah Lund 1900 Til bords

En cool anderledes vinter- og juledessert. Luksuriøs og elegant i 1900tallets spisestue med levende lys, der glimtede i krystallysekronerne ... og med et skønt sne-agtigt drys af flormelis.


Mors rombudding opskrift Hannah Lund 1900 Til bords

Her får du den syndigste vinterdessert– den smager røvgodt o er en rigtig crowd-pleaser. Tænk egg-nog, julepunch .. kølig, fed og med knas.Klejner 2 opskrifter Hannah Lund 1900 Til bords

Klejner er så vigtige, at der har været klejne-battle i familien. Her får du to supergode opskrifter til julen!
Rigtig god jul! NYD DET!


Kærlig hilsen

Hannah Lund


Comments


bottom of page