Julekage - opskrift på gammeldags julekage fra 1900
- Hannah Lund
- 14. dec. 2019
- 1 min læsning

Min farmor talte meget om ”julekage” fra gammel tid.
Da hun var lille - i 1910’erne - blev alt, der var bagt med rent hvedemel, kaldt for ”kage”. Sukkergrise var de nu alligevel, inden alle sundhedsapostlene kommer for godt i gang!
I julekagen var der naturligvis julekrydderier og lidt tørret frugt. Jeg er også fan. Koldt smør på, varm kop kaffe eller te til. Stir tomt og glad ud i vinterlyset.
Det skal du bruge til Gammeldags julekage
3 hele æg 50 g sukker 1 tsk stødt kardemomme 50 g gær 2½ dl lunken mælk 500 g mel.
200 g god margarine (eller smør)
100 g rosiner 100 g sukat på.
Æg til pensling
Sådan laver du Gammeldags julekage
Pisk æggene med sukker og kardemomme.
Lun mælken til den er fingervarm, og opløs gæren i mælken, og hæld det i æg og sukker, mens du rører.
Kom melet i og ælt dejen.
Drys mel på et stykke bagepapir eller på bordet, og rul dejen ud.
Fordel margarine eller smør i små klumper eller skiver.
Fold dejen henover margarinen, som vist på tegningen, og rul ud.
Gentag 3 gange.
Den sidste gang, du ruller dejen ud, så rul den meget længere end bred.
Læg rosiner og sukat på.
Rul den sammen i en roulade, som du lægger på en bageplade og former til en snegl.
Stil til hævning i 3 timer. Jeps, de hævede den i 3 timer.
Tænd ovnen på 175 grader. Pensl julekagen med æg og bag den i ovnen ca 20-30 minutter.
Tag den ud, mærk duften af gamle dage og
NYD DET!
Kærlig hilsen
Hannah Lund
Tak for denne vidunderlige opskrift! Det minder mig om de traditioner, mine bedsteforældre holdt fast i hver december. Julekage har en fascinerende historie, der strækker sig langt tilbage i dansk madkultur.Den traditionelle julekage fra 1900-tallet var ikke blot en dessert, men et symbol på familiens velstand og kærlighed. Dengang var ingredienser som mandler, rosiner og krydderier kostbare luksusvarer, hvilket gjorde julekagen til noget særligt, der kun blev bagt til de største højtider.Interessant nok varierede opskrifterne markant mellem forskellige regioner i Danmark. I Jylland tilføjede man ofte mere kanel og nelliker, mens fynboerne foretrak en lettere version med citronskræl. Sjællænderne var kendt for deres generøse brug af bitter mandel, som gav kagen dens karakteristiske smag.En tradition, der ofte glemmes i dag,…