top of page
  • Hannah Lund

Julekage - opskrift på gammeldags julekage fra 1900

Gsmmeldags julekage fra 1900 opskrift Hannah Lund 1900 Til bords

Min farmor talte meget om ”julekage” fra gammel tid.

Da hun var lille - i 1910’erne - blev alt, der var bagt med rent hvedemel, kaldt for ”kage”. Sukkergrise var de nu alligevel, inden alle sundhedsapostlene kommer for godt i gang!

I julekagen var der naturligvis julekrydderier og lidt tørret frugt. Jeg er også fan. Koldt smør på, varm kop kaffe eller te til. Stir tomt og glad ud i vinterlyset.


Det skal du bruge til Gammeldags julekage


3 hele æg 50 g sukker 1 tsk stødt kardemomme 50 g gær 2½ dl lunken mælk 500 g mel.

200 g god margarine (eller smør)

100 g rosiner 100 g sukat på.

Æg til pensling


Sådan laver du Gammeldags julekage


Pisk æggene med sukker og kardemomme.


Lun mælken til den er fingervarm, og opløs gæren i mælken, og hæld det i æg og sukker, mens du rører.


Kom melet i og ælt dejen.


Drys mel på et stykke bagepapir eller på bordet, og rul dejen ud.


Fordel margarine eller smør i små klumper eller skiver.


Fold dejen henover margarinen, som vist på tegningen, og rul ud.


Gentag 3 gange.


Den sidste gang, du ruller dejen ud, så rul den meget længere end bred.


Læg rosiner og sukat på.


Rul den sammen i en roulade, som du lægger på en bageplade og former til en snegl.


Stil til hævning i 3 timer. Jeps, de hævede den i 3 timer.


Tænd ovnen på 175 grader. Pensl julekagen med æg og bag den i ovnen ca 20-30 minutter.


Tag den ud, mærk duften af gamle dage og



NYD DET!


Kærlig hilsen

Hannah Lund



bottom of page