top of page
  • Hannah Lund

Leverpostej! Battle! Vinderopskriften fra foredraget.


Mit foredrag på Kulturværftet i går (Smag på litteraturen) gik over i en leverpostejskamp, hvor det tålmodige publikum fik lov at kaste sig over 3 forskellige slags leverpostej efter mine gamle familieopskrifter.

Med bacon.

Med hjemmesyltede agurker, som i øvrigt blev fuldstændigt udryddede.

Leverpostejerne var gode. Visse publikummer blev grebet i at smugle ekstra leverpostejer med hjem – pakket/skjult i servietter. De sagde - med pudset glorie - at jeg selv havde talt om stop madspild som et af det danske landkøkkens fundamenter, så-eh ... Jeg lod nåde gå for ret :-D

Da folk glade kom hen af sig selv for at fortælle, hvad de allerbedst kunne lide, holdt vi en rask lille afstemning, da den sidste bid var sunket og skyllet ned med det resterende øl.

 

Det vigtigste, du skal vide, er at hjemmelavet leverpostej er genialt. Det er billigt at lave, og praktisk, for du laver en 6-7 bakker på 1 gang, og de lever fint i fryseren, indtil du laver varm leverpostej.

 

Runner-up

35% af stemmerne gik til min personlige favorit*, Mors leverpostej, som er skabt af Tipoldemor Dorthea.

Man kan ikke andet end at have et blødt punkt for en kvinde, der omhyggeligt med blæk og fjer skriver ”hvis farsen ikke er fed nok” og fortsætter med at anbefale tilsætning af mere smeltet svinefedt.

Dorthea blev gift som 18-årig med min 26-årige tipoldefar, som på det tidspunkt ”kun” var bagersvend på Ærø. De har været superdygtige og superdriftige, for de måtte overtage en forfalden familiegård, der ovenikøbet var forgældet. Spoler vi 15-20 år frem, er gården i topform, der er tilkøbt jorder, man har en kulforretning i Odense. Selv om billederne er gamle og påklædningen slet ikke cool, kan jeg tydeligt spotte et godt glimt i øjet på dem begge, og man kan bare se, at de to sgu havde et godt ægteskab. De fik også 13 børn, som hver fik en gård og ”en sæk guld”, da de selv stiftede familie. Dorthea blev en gammel dame, 103 … med gang i. 91 år gammel svingede hun stængerne i en Rheinlænderpolka med min 45-årige farfar. Det er ikke helt twerking, men lidt vims skulle man da være.

Moster Agnes kommer franskbrød og mælk i sin opskrift … den kunne denne aften slet ikke stå distancen mod de mere spækmættede versioner.

Vinderen. Fast og fed

Så vinderen med 60% af stemmerne? Det blev Oldemor Annas opskrift.

En mild og bestemt kvinde – på den ene side totalt forud for sin tid med børneopdragelse, hygiejne og tjenestefolk med familiemedlems-status. På den anden side åbenbart en kvinde, man ikke gerne gik imod. 16 år gammel sad hun alene på én af den udvandrede families kulbåde på vej til Nordengland for at komme i huset der. Uden at kunne sproget. For at passe myriader af børn, lære mere husførelse og nye retter. Jeg har selv en datter på 16, og det dér? Det havde jeg nok haft det lidt svært med. Men selvfølgelig klarede hun det, og halvandet års tid efter overtog hun driften af familiegården i vinterhalvåret – karle, piger, dyr, høst, slagtning, planlægning. Tipoldemor og tipoldefar holdt til inde i Odense og passede butikken dér. Ture i åben karet frem og tilbage hver dag, når man ”har noget på lungerne” – det var lidt for meget i koldt vådt danske vejr. Så er det fedt at have en dygtig datter. Og hendes opskrift på vinderleverpostejen kommer her:

Ingredienser til Annas leverpostej

1 kg hakket lever 500 g hakket spæk 3½ spiseskefuld mel (ca. 1,25 dl) 50 g svinefedt 600 ml mælk 2 revne løg 3 hele æg 2 spsk salt 1 stor tsk stødt peber 1 stor tsk stødt nelliker 1 stor tsk stødt allehånde

Sådan laver du Annas leverpostej Smelt svinefedtet i en gryde, og pisk melet i. Kom mælk i lidt efter lidt, mens du pisker en jævn og glat opbagning.

Rør nu det hakkede spæk ud i opbagningen, og bliv ved med at røre, indtil spækket er smeltet. Lad det simre ved svag svag varme på komfuret i 30 minutter. Rør ind i mellem.

Tag opbagningen af varmen, og bland det med den hakkede lever – enten i en stor skål, hvis du vil røre selv, eller i din køkkenmaskine. Kom de revne løg i og bland. Pisk 3 æg sammen, og bland dem i massen sammen krydderierne.

Fordel leverpostej-massen i foliebakker eller andre forme. Bag eller frys dem.

Hvis du vil bage leverpostejen nu, skal den bages i vandbad i ca 1 time ved 175 grader.

Hvis du vil bage leverpostejen direkte fra frost, skal den bages i vandbad i 1 time og et kvarter ved 175 grader.

Giver 6 forme á 4,5 dl – og næsten 1 mere.

* Ville du godt også have haft opskriften på min favorit? Mors leverpostej? Så må du til lommerne og købe min bog 1900 Til bords, søde

Velbekomme og NYD DET!

Kærlig hilsen

Hannah Lund

bottom of page