top of page
  • Hannah Lund

Den danske sang er en ung blond pige. Som elsker hjemmelavet medisterpølse


Jeg skal lade være med at blive krænket over folk, der føler sig krænkede over alle mulige underlige ting. Men altså ... når man som leder på en af Danmarks store uddannelsesinstitutioner - der former vores ungdom - synes, at vi er "hjemmeblinde" og "ikke-inkluderende", når vi gerne vil synge om den danske sang? Smider smuk poetisk tekst, kulturarv og historisk vingesus til side uden videre?

Så bliver jeg virkelig fristet til at sætte tænderne i mørt SVINEKØD og lade safterne drive ned ad hagen.

På Fyn, i Odense, blev medisterpølsen anset for at være god nok til Juleaften. Der er også kælet for detaljerne, og krydringen - og hvert hus havde sin egen version.

Oldemor Anna og Moster Ingrids yngste søster, Else, lavede en særligt god én, som mange prøvede at få opskriften på. ”Det er da bare lidt kød og lidt fedt og lidt krydderier,” sagde hun og holdt på hemmeligheden. Men jeg fandt alligevel en i opskriftsbøgerne.

Du tænker sikkert, at det er unødvendigt besværligt at lave sin egen medisterpølse? Nej, det er faktisk ikke så svært, kom bare i gang. Smagen er det hele værd.

Det skal du bruge til Hjemmelavet medisterpølse

ca. 4 meter pølsetarme vand

2 spsk salt 2-4 porreblade

1½ kilo fedt svinesmåkød (eller 2/3 mørbrad og 1/3 fersk spæk) 3 spsk salt 2 små tsk peber ganske lidt stødt allehånde ca ¾ L suppe/bouillon

1-2 flasker hvidtøl Lidt bouillon 1-2 spsk mel 1-2 spsk fløde

Sådan laver du Hjemmelavet medisterpølse

Læg pølsetarmene i blød i vand med salt og porreblade i ca. ½ times tid.

Hak kød og spæk sammen – på din kødhakkemaskine, i din gode blender, eller få din slagter til det. Du vælger selv, hvor grov eller fin, du vil have din fars.

Bland krydderierne i farsen, og begynd at røre, mens du løbende tilsætter bouillon. I den originale opskrift står der, at du skal røre i 45 minutter – det var før køkkenmaskinernes indtog. Men det er altså ikke nok bare lige at røre farsen sammen på et par minutter, det kræver tid for kødet at kunne optage bouillonen og dermed blive saftigt. Brug i hvert fald 15 minutter på at røre ingredienserne sammen til en lind fars. Sæt lidt musik på, mens du pisker med håndmixer, så går det hurtigt.

Nu fylder du farsen på dine pølsetarme. Du skal bruge et pølsehorn, som du sætter fast på din køkkenmaskine. Åbn pølsetarmen og saml kanterne op, ligesom hvis du ville tage et par nylonstrømper på. Sæt den på pølsehornet, igen ligesom hvis du trækker en strømpe godt på.

Fyld farsen i, det er faktisk smaddersjovt! Pas på, det ikke er stoppet alt for fast, for så revner medisterpølsen, når du steger den. De kan ikke undgås, at der kommer nogle luftblærer, når du stopper pølsen – dem prikker du med en nål. Når du har stoppet pølsen eller pølserne, lukker du dem omhyggeligt i hver ende, og skyller dem i koldt vand.

Læg nu medisterpølsen på en tør pande, og hæld så meget hvidtøl på, at det står halvt op om pølsen. Bring øllet i kog omkring medisterpølsen, og skru ned, så det bare simrer. Vend pølsen nogle gange under braiseringen og se, hvordan den efterhånden bliver smukt brun og næsten glaseret. Pølsen skal simres i alt ca. 10-13 minutter.

Tag pølsen af panden. Spæd den tykke masse på panden op med bouillon, og jævn den let med mel, der er rørt ud i fløde.

Servér med kartofler og grøntsager til – gerne rødkål! Eller - ristet rugbrød og sure agurker eller pickles.

Nyd det!

Kærlig hilsen

Hannah Lund

bottom of page