top of page
  • Hannah Lund

Vegetarburgere og sød kartoffel-chips til din diæt


Ketchup er en ingrediens i min diæt. For jeg spiser naturligvis burgere og chips undervejs, og de skal altså liiige have et stænk for at smage perfekt.

Udfordringen var at finde noget, der var meget meget grønt og måske en anelse mindre fyldt af fedt en en klassisk burger. Et besøg på en unavngiven Københavnsk sundhedsrestaurant bød på en temmelig tarvelig en af slagsen. Nærmest en selleri/gulerods-rösti. Uinteressant i smagen, kold indeni og let sveden udenpå. Så tænker man jo straks, at DET kan jeg gøre bedre. Det krævede en masse google-arbejde og test - men resultatet var det værd.

Det er IKKE kød, vel? Jeg ved godt, at folk taler om vegetar/veganer-burgere, der "faktisk smager som kød". Hvis du gerne vil have kød, så spis kød. Denne her er lavet af grøntsager, der har fået stegesmag i ovnen først, og hvor de stødte svampe også giver noget basal lækker og uundværlig umami-krydring. Derfor smager det genialt, og derfor laver jeg den.

Selv mine kebab-, dürum- og pizza-fortærende teenagere, der plejer at bakke væk i stum angst, hvis de får mistanke om, at noget er "sundt" - de elsker dem her.

Fritter og chips. To favoritter - og de kan jo suge ustyrlige mængder af fedt. Det er nok også derfor, det smager så godt. Men de her kommer tæt på!! Og de har den sprøde knasen og er i mængder, der kan tilfredsstille dig helt. De bliver bedst med mandolin og tørremaskine. Jeg siger det bare.

Så værsågod. En mere en almindeligt anstændig vegetarburger. Med chips til. Mens du er på diæt. You're welcome, og takkegaver kan afleveres på mit kontor i København.

Det skal du bruge til mine Chips

Søde kartofler

Salt

En tørremaskine (eller ovn)

En mandolin. Desværre, det er det eneste værktøj, der skærer kartoflerne tyndt nok. Sådan én er god at have i sit køkken.

Sådan laver du mine Chips

Skræl 1-2 kartofler. Er den stor, er 1 rigeligt.

Skær den helt papirtyndt på din mandolin - og opdag, hvor meget sådan en kan komme til at fylde. 1 stor sød kartoffel er faktisk rigeligt til at fylde hele min tørremaskine.

I tørremaskine: Læg skiverne ud og drys med salt. Start tørremaskinen. Kør i 1-2 timer. Smag og mærk nydelsen.

I ovnen: Tænd ovnen på ca 60 grader. Læg skiverne ud på bagepapir og drys med salt. Tjek efter 1 time og se, hvor meget de mangler.

OBS. Det er indlysende, men jeg siger det alligevel. Hvis du skærer tykkere end "papirtyndt", som jeg har skrevet, så tager det længere tid, før de bliver sprøde. Meget længere tid. De bliver stadig gode ... men altså: tjek løbende indtil du er tilfreds med sprødheden.

 

Iøvrigt. Nogen, der laver en svinsk god vegetarburger, er Tommis Burger Joint i Kødbyen.

 

Det skal du bruge til min Vegetarburger

Ovnristede rødbeder - ca 450 gr

Ovnristet knoldselleri – ca 150 g

1 lille løg

Lidt olie

75 g kogte grønne linser

2 dl kogt sort quinoa

2 spsk knuste tørrede karl johan-svampe/tragtkantareller

1 lille fed knust hvidløg

1 lille spsk tyrkisk 7. krydderi

1 tsk reven citronskal

Citronsaft

2 spsk finthakkede mandler

2 spsk pankorasp

1 æg

Salt,

Peber

Sådan laver du min Vegetarburger

Tænd ovnen på 200 grader. Skræl rødbeder og selleri, og pil løget. Skær rødbeder og selleri i store tern, og skær løget i kvarte. Vend grøntsagerne i en smule olie og bred dem ud på en plade med bagepapir. Drys med kryddersalt eller bare salt, og lidt peber. Bag dem i ca. 40 minutter.

Hvis ikke dine linser og quinoa er kogt i forvejen, er det en god idé at gøre det nu ... det passer fint med den tid grøntsagerne alligevel er i ovnen.

Når grøntsagerne er kølet lidt af, kommer du dem i den store blender sammen med linserne, de knuste svampe, hvidløg, tyrkisk krydderi, citronskal og citronsaft. Blend og smag til med salt og peber. Nu blander du quinoa, mandelmel, rasp og ægget i, og rører godt rundt. Tjek igen salt og peber. Tjek også, om det er nemt at forme massen, og juster evt med mere rasp.

Form burgere af massen og steg ved medium varme, til der er en lækker sprød skorpe på. Byg din burger - på billedet har jeg brugt brioche burgerboller, men du kan selvfølgelig også gå all-in og bruge stegte portobellosvampe som "brød".

I min burger er der løgskiver, tomat, salat og lidt guacamole. Og ketchup og sennep - du ved selv, hvordan du kan lide din.

Og NYD DET!

Kærlig hilsen

Hannah Lund

bottom of page