top of page
  • Hannah Lund

Hyldeblomstsaft - min families ultranemme og lynhurtige opskrift med vidunderlig smag af sommer


Den bedste limonade - få opskriften på klassisk limonade her

Hyldeblomstsaft kan bare ikke undværes

For mig er det ikke sommer i Danmark, hvis ikke jeg kan drikke hyldeblomstsaft. Hjemmelavet. Det smager anderledes, når man køber det på flasker, jeg ved sgu ikke, hvad det er, de kommer i. Eller også kan jeg bare allerbedst lide smagen af min egen saft. Duften af saften, der trækker ... det er bare SÅ lækkert!

Den her opskrift har vi lavet i min familie i sindssygt mange år, og den er ikke exceptionel ... du vil kunne finde mange, der minder om. Alligevel. Min er den hurtigste og nemmeste, og jeg elsker den.

 

Hyld, hyldebær og hyldeblomster er et af de træer, der blev tilbedt i Norden, dengang wicca var en anelse mere udbredt. Vi har endda huldren - eller hyldefolket. Huldren er smuk, overnaturlig kvinde, der bor for sig selv i naturen og lokker mænd til sig ind i sin hule i bjerget. Sikkert til unævnelige orgier. Drikke og teer af hyldeblomster og hyldebær er gode mod allergi, mod forkølelser - og til at fremme smuk hud.

 

Har du lyst til at prøve en anden opskrift på hyldeblomstsaft, kan jeg anbefale min ven, André Nabulsi's. Hans er også en gammel familieopskrift . Og følger du ham, får du om kort tid en opskrift på, hvordan du bruger blomsterne fra saften til at lave snaps af!!!

Det skal du bruge til hyldeblomstsaft

20-40 hyldeblomstskærme

1-2 citroner

2 kg sukker

80 g vinsyre eller citronsyre

1½ L vand

Giver små 3 L saft, som blandes i forholdet 1 del saft til 7 dele vand.

Sådan laver du hyldeblomstsaft

Nu skal du bare høre, hvor nemt, det er. Har du hyld i haven, kan du lave hele opskriften på 20 minutter. Skal du ud og klippe din hyld et andet sted, så tager det lige lidt længere ... men det er stadig dødhurtigt.

Klip 20-40 hyldeblomstskærme. Lad bare både de små lysegrønne stilke og den lidt tykkere grønne stilk, der samler hele skærmen, sidde. Skærmene har forskellig størrelse, derfor kan du klare dig med 20. Men - selvfølgelig - jo flere skærme, jo mere smag af hyldeblomst.

Sæt vandet over at koge i en god stor gryde.

Imens kigger du skærmene igennem, der er tit nogle små sorte biller i hyldeblomsterne, så dem ryster du lige af. Det samme, hvis der er snavs, visne blomster eller lignende. Men du skal ikke vaske, og du skal ikke pille blomster af stilke, eller lave små klaser eller noget. Bare bruge hele skærmen.

Når vandet koger, hælder du sukkeret i og rører rundt. Rør et par gange mere, indtil sukkeret er opløst og væsken begynder at koge.

Indtil det koger igen, vasker du citronen/citronerne. Selvfølgelig bruger du øko-citroner, men der kan altså godt være snavs og fedtefingre på alligevel. Skær citronen i tynde skiver. Jeg er gået over til at bruge 1 citron pr portion. Citronen i saften smager da dødgodt, men jeg vil hellere have en tydeligere smag af blomst.

Når sukker og vand koger, slukker du for blusset og rører vinsyre og/eller citronsyre i. Det bruser lidt op. Der står vinsyre i min opskrift, men jeg har brugt både citronsyre og en blanding af vinsyre og citronsyre ... og det bliver altid godt.

Nu kommer du hyldeblomster og citronskiver i den stadig meget varme væske. Tryk dem lige ned med en ske, så de bliver våde, og læg låg på gryden. Lad det trække i 2 døgn - og så er den faktisk færdig. (Jeg kan ikke huske nogle år, hvor jeg ikke har snydt, og smagt på den allerede efter 1 døgn...)

Saften skal ikke blive i gryden, den skal på flasker nu. Gør din flasker rene og skold dem med kogende vand. Vil du gerne have længere holdbarhed, kan du skylle med Atamon. Det gjorde jeg før i tiden, men jeg er ikke så vild med det mere. Dit valg. Si den kolde saft. Jeg kommer den i en kande, så er det nemmere at fylde flaskerne med kande.

Har du været omhyggelig med din hygiejne, kan saften på uåbnede flasker godt holde sig et halvt år, også uden Atamon. Så snart de er åbnede, skal du dog stille dem i køleskabet, og helst drikke det op inden 1 måned. (Som OM det holder så lang tid. Alle drikker hyldeblomstsaft hele tiden, når det er i huset)

Sværere er det ikke, så spæn ud, klip og lav din egen saft.

Nyd det - hyldeblomstsaft og dansk sommer!

Kærlig hilsen

Hannah Lund

bottom of page