Min farmor talte meget om ”julekage” fra gammel tid.
Da hun var lille - i 1910’erne - blev alt, der var bagt med rent hvedemel, kaldt for ”kage”. Sukkergrise var de nu alligevel, inden alle sundhedsapostlene kommer for godt i gang!
I julekagen var der naturligvis julekrydderier og lidt tørret frugt. Jeg er også fan. Koldt smør på, varm kop kaffe eller te til. Stir tomt og glad ud i vinterlyset.
Det skal du bruge til Gammeldags julekage
3 hele æg 50 g sukker 1 tsk stødt kardemomme 50 g gær 2½ dl lunken mælk 500 g mel.
200 g god margarine (eller smør)
100 g rosiner 100 g sukat på.
Æg til pensling
Sådan laver du Gammeldags julekage
Pisk æggene med sukker og kardemomme.
Lun mælken til den er fingervarm, og opløs gæren i mælken, og hæld det i æg og sukker, mens du rører.
Kom melet i og ælt dejen.
Drys mel på et stykke bagepapir eller på bordet, og rul dejen ud.
Fordel margarine eller smør i små klumper eller skiver.
Fold dejen henover margarinen, som vist på tegningen, og rul ud.
Gentag 3 gange.
Den sidste gang, du ruller dejen ud, så rul den meget længere end bred.
Læg rosiner og sukat på.
Rul den sammen i en roulade, som du lægger på en bageplade og former til en snegl.
Stil til hævning i 3 timer. Jeps, de hævede den i 3 timer.
Tænd ovnen på 175 grader. Pensl julekagen med æg og bag den i ovnen ca 20-30 minutter.
Tag den ud, mæk duften af gamle dage og
NYD DET!
Kærlig hilsen
Hannah Lund