top of page
  • Hannah Lund

Græskarmarmelade – opskrift på lækkert vintersyltetøj til brød, ost og kød

Opdateret: 31. jan. 2020

Græskarmarmelade opskrift 1900 til bords Hannah Lund

Denne opskrift er blandt de mest overraskende, jeg har fundet frem. Ingredienserne er slet ikke typiske for dansk madlavning – troede jeg – men alligevel er det lavet i 1930’ernes Danmark af Moster Ingrid.


Græskarmarmeladen er enkel at lave, smager rigtigt godt, og har altså den smukkeste klare orange farve.


Jeg spiser den som syltetøj på brød, til ost, og kommer den i som tærtefyld sammen med fed creme fraiche eller flødeskum. Kan også nemt se den på tallerkenen ved siden af paté eller charcuterie.


Det skal du bruge til Græskarmarmelade


600 gr græskarkød – marmeladen bliver klart flottest, hvis du bruger et græskar med orange kød.

Saft og skal af 1 citron

1 tommelfingerstort stykke frisk ingefær

500 g sukker



Sådan laver du Græskarmarmelade

Skræl græskarret og fjern kernerne og skrab de klamme slimede tråde væk.


Skær græskarkøddet i små terninger – så har det nemmere ved at koge ud.


Læg græskarternene i en gryde UDEN vand, med låget på, og bring langsomt i kog. Lad simrekoge i en halv time, mens du løbende rører rundt, så det ikke brænder på.


Imens skræller du ingefærstykket, og hakker det fint.


Når græskarternene er blevet bløde, blander du ingefær, sukker og saft og skal af 1 citron ned i græskarret.


Kog i ca. 15 minutter ekstra, indtil massen er tyk og marmelade-agtig.


Fyld på rene skoldede glas – og glæd dig til at se dem pynte i dit køkken.


Husk, når du har åbnet et glas af marmeladen, skal den opbevares i køleskabet.


Nyd det, mens du venter på foråret


Kærlig hilsen

Hannah Lund




bottom of page