top of page
  • Hannah Lund

2-øres brød – svinefedtet er den dejlige hemmelighed! Få opskriften fra år 1902


Brød bolle 2 øre opskrift 1900 til bords Hannah Lund

Har du nogensinde tænkt over, hvad der ville være den perfekte bolle til en flæskestegssandwich? Det er sgu da én med svinefedt i!!


I forvejen er navnet så tillokkende. 2-øres brød. Det skal bare prøves.


Og Oldemor Annas 2-øres brød er fra allerførste test-bagning blevet vores yndlingsopskrift på en madbolle – helt specifikt en genial burgerbolle og sandwichbolle.


Du skal ikke prøve på at bruge olie eller smør eller margarine eller noget som helst vegansk fedt-erstatning. DU SKAL KØBE SVINEFEDT! Smagen sidder jo i fedtet – det er den lækre hemmelighed.


Udover det – svinefedt kan du få i ethvert supermarked, næsten – så er det en nem opskrift at gå til.


 

2 øre svarer ca til 1,50 kr i dag. I 1902 kunne man åbenbart bare hele portionen for halvanden krone. Det bliver nok en smule svært at matche i dag. Men de er billige, nemme og GODE!

 


Det skal du bruge til 2-øres brød


50 g gær

1 spsk sukker

50 g svinefedt

3,1 dl lunken mælk

500g mel

1 tsk salt


Sådan laver du 2-øres brød

Drys sukkeret over gæren.


Lun mælk og fedt, til det er fingervarmt. Jeg plejer at smelte fedtet, slukke for blusset og hælde den kolde mælk i. Så plejer temperaturen at passe.


Hæld mælk og fedt over gær og sukker, og rør til det er opløst.


Kom mel og salt i, og ælt dejen.


Lad den hæve en time.


Tænd ovnen på 175 grader.


Form boller af dejen, sæt dem evt i små forme med bagepapir, hvis de skal bruges som kuvertbrød.


Lad dem efterhæve i 20 minutter.


Pensl med lidt mælk, og bag i 12-15 minutter.



NYD smagen af gammeldags økonomisk sans ... og svinefedt!


Kærlig hilsen

Hannah Lund



bottom of page