top of page
  • Hannah Lund

Romkugler - opskriften på, hvordan de spiste romkugler for 75 år siden!! Med ægte rom, selvfølgelig


Vi elsker slik. De elskede slik. I bagerste del af de håndskrevne opskriftsbøger står der opskrifter på slik, som man spiste det for 75-100 år siden - dem kan du finde her de kommende uger. Romkuglen ligger sådan lidt imellem kage og slik ... de står sammen med flødekaramellerne, og de er meget nemmere, så dem lægger jeg ud med. Og det er de helt originale krigs-romkugler fra det danske landkøkken.

Jeg overvejer faktisk lidt, om jeg skal indstilles til en eller anden historisk medalje for at afdække denne her opskrift? Er det måske den spæde barndom for romkuglerne på de danske kagefade? Er det krigstidens "nød lærer nøgen kvinde ... "? Vi aner det ikke, og det er en smule ligegyldigt. Du skal bare lave dem, rigtig snart, for de smager af dejlig usundhed og søndag.

Du kan næsten gå i gang med opskriften, mens du læser videre, for det er en af de rigtigt nemme. Ingenting, der skal bages, så du kan lave den med dine børn. Moster Ingrids opskrift på romkugler er naturligvis med rigtig rom, doseret efter behag.

 

For de stærkt kagehistorisk interesserede:

Med skråskriften står der originalt Foska gryn, cacaoerstatning og kaffeerstatning. Foska gryn er fra gedigne og for familien nærliggende Svendborg Boghvede- og Havremølle. Lige netop det navn på gryn blev først brugt fra 1936, hvor man begyndte at tilsætte havregrynene fosfor og kalk for at gøre dem sundere (?). Man ser reklamebureauets brainstorming for sig: "Hmmmm ... foss-sssfor ... og kaa-aalk ... gryn ... hmmm"

Kakaoerstatning og kaffeerstatning fandtes fra 1942 - og de rigtige varer kom tilbage i 1949. Rom var faktisk også rationeret eller ikke-eksisterende under krigen, jeg er dog ikke et øjeblik i tvivl om, at Moster Ingrid havde et privat lager.

Anyway, det er rimeligt tydeligt, at det er en opskrift, der er udviklet til brug i begyndelsen af 1940'erne under 2. verdenskrig.

 

Ingredienser til Originale romkugler

200 g smeltet smør

250 g havregryn

100 g sukker

25 g finthakkede mandler

50 g mørk kakaopulver

5 spsk kaffe

4 spsk rom

groft sukker og/eller krymmel til at trille kuglerne i.

Sådan laver du Originale romkugler

Smelt smørret ved svag varme, hvis du ikke allerede har sørget for det.

Mål ca. 175 g af havregrynene op og hak dem kort i en blender med sukker, mandler, kakaopulver, kaffe og rom. Hæld massen over i en skål, kom resten af havregrynene i sammen med det smeltede smør. Rør sammen med en ske, og smag på massen, om der evt skal mere rom i. Man ved det aldrig.

Romkugle-massen er ret fugtig, så stil den 30 minutter i køleskabet, så den bliver lidt fastere. Tril kugler i den størrelse, du kan lide, og rul i groft sukker og/eller krymmel. Jeg VED godt, at bagerens er ret store. Men jeg kan bedre lide dem små. Og så bare spise flere.

Tadaa. Færdig - klar til at spise. Tag en kop kaffe eller et glas vand til, det får du brug for.

Og ...nyd dem!

Kærlig hilsen

Hannah Lund

bottom of page