top of page
  • Hannah Lund

Gratinerede pølser med ost og kartoffelmos ... Natmad? Jaah, og opskrift på tømmermandsmad!


Jeg fatter ikke, hvad der er sket med natmad? Natmad var et meget kendt begreb, da jeg var barn – selvfølgelig i forbindelse med fester, men bestemt også til hverdag. Det var et rigtigt måltid, lige som frokost. Folk brugte hverdagsaftenerne på alle mulige måder – til deres fritidsinteresser, til besøg hos venner, til arbejde … og når man kom hjem eller frem, skulle man da lige have lidt natmad.

Min fritidsinteresse i øjeblikket er at besøge cocktailbarer. Det er muligvis derfor, jeg er blevet endnu mere optaget af natmad. Som man også kan lave henad morgenen. Just saying.

 

Jeg føler mig meget nært beslægtet med mine formødre, når jeg ved, at de kunne stille de her gratinerede pølser på bordet i de små timer.

 

Svenskerne elsker ”korv og mos” – det her er bedre. Forestil dig lige at komme hjem efter en aften, hvor du ikke har nægtet dig selv alkoholisk nydelse. Og så tage de her ud af ovnen til natmad? Den partner, der har dét klar, er én, man holder fast i hele livet igennem.

Ingredienser til gratinerede pølser

(der er til ca 4 personer)

En rest kartoffelmos (ellers lav kartoffelmos af 3-400 g kartofler) 8 pølser 1 æg 3-4 spsk reven ost med smag (ikke mozzarella, vel) Reven muskatnød Salt & peber Purløg

Sådan laver du gratinerede pølser

Tænd ovnen på 200 grader med grill - hvis du er klar til at spise dem om lidt. Ellers lav resten af opskriften indtil *

Bring en gryde vand i kog. Prik pølserne. Når vandet er på kogepunktet, skruer du helt ned for blusset, og lægger pølserne i. Sluk og lad dem stå i vandet i et par minutter, og tag dem op.

Rør kartoffelmosen grundigt med 1 æg, og kom reven ost, reven muskatnød og salt og peber i.

Flæk pølserne forsigtigt på langs, ikke helt igennem. Sæt dem på en bageplade.

Sprøjt kartoffelmos i pølserevnen. *

Nu kan du vælge at sætte pølserne på køl, indtil du kommer hjem og er fråderen - eller sætte dem i den varme ovn.

Sæt pølser med kartoffelmos i ovnen og giv dem 5-10 minutter, til mosen er sprød og gylden. (Det her er ikke smuk mad, du skal være forberedt på, at pølserne splatter fladt ud til siden.)

Tag ud af ovnen - og nyd din natmad.

 

PS: Mine formødre var lige så omhyggelige som nutidens mødre med at prøve at tvinge familien til at spise flere grøntsager. Så de foreslår, at pølserne eventuelt kan serveres med kogte grønne asparges, ærter, haricots verts eller stuvet spinat. Ja. Selvfølgelig.

Spis i stedet de gratinerede pølser med hjemmelavet chutney. Der er grøntsager i.

 

Nyd det!

Kærlig hilsen

Hannah Lund

bottom of page