top of page
  • Hannah Lund

De perfekte cocktails til skolehjem-samtalen. Eller bare til december.


”Hvad skal du på tirsdag?”

”Skole-hjem samtale.”

”Jamen før? Om eftermiddagen? Vil du ikke med til cocktailsmagning?”

”Jo, sgu da!”

Skolehjem-samtalen. Duften af brun sæbe og uigennemtænkte madpakker. Stoflige og stilistiske omgivelser, der bare skriger depression. Ubekvemme stole.

Eller: det glitrende lys fra elegant indrettede lounger, duften af tonka-bønner og spiritus, snak med smukke sjove mennesker og … bløde eftergivende lænestole.

Så derfor sad jeg i tirsdags hyggeligt i Brønnums inderste stuer og kiggede på Michael Hajiyianni – der ellers har sin gang på Ruby - som stod ekvilibristisk og rystede og strainede og fortalte om de cocktails, han havde udviklet til julefester og nytår. (Nysgerrig? Opskrifter finder du nederst i indlægget)

Hvor glad jeg end er for vin, og de nogle gange en smule højtidelige ritualer i forbindelse med åbning, smagning og vurdering af selv den billigste flaske på kortet – så er der altså bare mere show, sjov og livsglæde over cocktails. Don’t get me wrong. Jeg kommer stadig og drikker vin med dig, Helt sikkert. Men til en aften i byen? Lidt fest i gaden? Giv mig straks en cocktail. Også selv om det er tirsdag kl 15.

Vi startede med en Zacapa Swizzle, og det var på mange måder fint, at det ikke var ved nr 3 cocktail, at vi skulle sige det navn. En let sag, frisk og meget let drikkelig, som er perfekt, hvis du egentlig hader vinteren og kulden og gerne vil lade som om, det næsten er sommer. Jeg havde drukket den hele hurtigt, hvis ikke tanken om bilturen til Espergærde og den ventende samtale viftede sit lille skilt i min hjerne.

Og så var der julebingo. Det er utroligt, så optændt og skinger selv velformulerede voksne kan blive, når konkurrenceinstinktet sætter ind. Man ANER ikke, hvad der gemmer sig i de indpakkede gaver, men har alligevel blodrus i ørerne, når man griber ud efter pebernødder til at lægge på sin plade.

”Hannah, DÆMP dig lige lidt,” sagde Marianne stramt, efter jeg endnu en gang vildt havde skreget ”JAAA!”. Marianne havde ca. halvt så mange dækkede billeder som jeg. Hæ hæ.

For at trække gevinst-iveren ekstra ud, fik vi da lige endnu en cocktail – denne gang en Rapscallian.

Her taler vi om en rigtig old school cocktail, som ingen gymnasie-elev nogensinde ville kunne få ned. Den er voksen, og den slår hårdt, og den er perfekt at starte en god aften på. Hvis du er vild med fx Dry martini, og ikke kigger efter søde boblende longdrinks - så er det her noget for dig. Den var i den grad noget for mig.

Og lige efter VANDT jeg i julebingo!

Vores sidste cocktail måtte jeg nøjes med ganske få sips af – men den vil jeg i hvert fald prøve hjemme. Superjulet smag, lækker hygge foran pejsen, måske endda med en tyk rensdyrsweater på. Den hedder Singleton and Port Flip, og der er æg i, så den er sund (proteiner, du ved).

 

Nu skulle jeg hjem, og I får lige en FUN FACT. Skolehjemsamtaleniveauet højnes utroligt af en cocktail eller 2 forinden.

 

Alle tre cocktails er nogen, du forholdsvis nemt kan prale med at servere til dine egne gæster (eller dig selv) – og her får du opskrifterne:

Pro tips:

Køl dine glas af, inden du serverer.

Ryst med MEGET is for at gøre din cocktail så kold som muligt, uden at isen smelter og fortynder din drink.

Zacapa Swizzle - det skal du bruge

5 cl Zacapa 23 rom

3 cl Lime juice

3 cl Mandarin- og kaffesirup

Ginger Ale

Is

Sådan laver du Zacapa Swizzle

1.Kom alle ingredienserne i et highball-glas.

2.Tilføj knust is, og miks med en barske.

3.Top til sidst din cocktail af med en ginger ale.

Rapscallian - det skal du bruge

4 cl Talisker 10 single malt whisky

2 cl Pedro Ximenez Sherry

0.25 cl Pastis

Is

Sådan laver du Rapscallian

1.Kom alle ingredienserne i et stort glas sammen med masser af is.

2.Rør din cocktail grundigt sammen med en barske, og si den gennem en strainer over i et cocktailglas.

Singleton and port flip - det skal du bruge

4 cl Singleton single malt whisky

2 cl Portvin

1 æg

0.5 cl sukker sirup

Is

Sådan laver du Singleton and port flip

1. Kom alle ingredienserne i en shaker med masser af is, og ryst godt i cirka 10 sekunder.

2. Si din cocktail gennem en strainer over i et cocktailglas.

Lav din egen sirup til dine cocktails

Du skal endelig ikke gå ud og købe sirupper til dine cocktails. Det er ultranemt at lave selv, og smager meget bedre. Sukkersiruppen bliver brugt til sødme, fordi sukkeret allerede er opløst. Og så kan man altid give dem lidt smag, som i mandarinsiruppen med kaffe. Sirupperne kan holde sig 2-3 uger på køl, og kan naturligvis bruges til alt muligt andet også. Som ris a la mande, pandekager og lignende.

Jeg plejer at bruge lige dele sukker og væske. Mange bartendere foretrækker 2 dele sukker til 1 del væske – du bestemmer selv, hvad du bedst kan lide.

Almindelig sukkersirup: 1 del sukker, 1 del vand. Varm op til det det koger, skru ned og lad det simre i ca 10 minutter til sukkeret er opløst og siruppen er tyknet.

Mandarinsirup med kaffe: 1 dl sukker, 1 dl friskpresset mandarinsaft, 2-3 kaffebønner. Varm saft og sukker op til det det koger, skru ned og lad det simre i ca 10 minutter til sukkeret er opløst og siruppen er tyknet. Læg kaffebønnerne i de sidste 2 minutter.

Når din sirup er færdig, kan du hælde den på en lille flaske eller glas, og stille på køl.

Nyd det!

bottom of page