top of page
  • Hannah Lund

Ostelagkage - retro-opskrift på vintage-natmad


Ostelagkage natmad opskrift 1900 til bords Hannah Lund

Min farmors Moster Ingrid havde mange opskrifter med ost, og osteglæden har holdt sig i familien igennem et århundrede. Hvis du også smiler uvilkårligt, når nogen siger ”med ost”, så skal du unde dig selv at lave denne her.


Lav den tidligere på dagen, så den er klar til jeres natmad. Du kan også bage bundene op til et par dage før, hvis du opbevarer dem i en lufttæt dåse. Læg først kagen sammen den dag, den skal spises ... ellers bliver bundene bløde.


Ost og syltet frugt er en vidunderlig sammensætning. Vi hev Tante Bines syltede pærer og græskarmarmelade med ingefær ned fra hylden til ostelagkagen.


Hvis du vil være ægte retro, kommer du også nogle dråber grøn frugtfarve i ostecremen, lige som Moster Ingrid.



Det skal du bruge til Ostelagkage


Til dejen: 250 g mel 200 g smør 30 g sukker 2 æggeblommer


Til ostecremen: 275 g hvidskimmelost som fx brie, med skorpen taget af 50 g bleu brilliant eller anden mild blåskimmel 300 g flødeost 200 g blødt smør lidt salt og peber

(evt. grøn frugtfarve. For månen er lavet af grøn ost)


Sådan laver du Ostelagkage

Tænd ovnen på 150 grader.

Ælt alle ingredienserne til mørdejen sammen – det gør du hurtigst i din food processor.


Rul dejen ud i ca ½ cm tykkelse og udstik eller skær 2 eller 3 runde bunde á ca 18-20 cm i diameter.


Bag bundene til de er gyldne - i ca. 10-12 minutter. Tag bundene ud og lad dem køle af på en rist.


Rør ostecremen: Skær skorperne af brie og bleu brilliant og smid dem væk.


Kom de 3 slags oste i en skål og mos dem sammen med en gaffel, og rør rundt til det er jævnt blandet. Kom smørret i, og rør rundt igen, til det er jævnt. Smag til med salt og peber.


Kom ostecremen i en tyllepose og sprøjt ca. halvdelen af den ud mellem lagene. Oven på den sidste mørdejsskive sprøjter du ostecreme ud i 6-8 tykke stænger med ensartet mellemrum.


Eller tyl den ud i små rosetter, alt efter, hvad du kan lide.


Sæt på køl, indtil den skal serveres.




Nyd det!


Kærlig hilsen Hannah Lund

 

bottom of page