top of page
  • Hannah Lund

Sommerdrik med citron - min top 3


Står du med mange lækre citroner? Så får du her 3 fantastiske måder at bruge dem på til lækre sommerdrikke her i den vidunderlige varme, der rammer Danmark lige nu.

Hannah Lund fotograferet af Charlotte Tripetti

Fra gamle dage: Citron- og bygvand​​

Først skal du selvfølgelig lære, hvordan mine formødre gjorde, når de havde citroner - de lavede citron og bygvand.

Bygvand er megasundt. Min far er opflasket på bygvand under 2. verdenskrig, hvor der ikke var nok til at amme, og ikke ordentlige mængder af modermælkserstatning. Jeg har googlet mig frem til at man i årtusinder har regnet det for virkelig helsebringende, og at man har påvist, at det hjælper som detox-middel, modvirker urinvejsinfektioner, styrker fordøjelsen, medvirker til vægttab og sørme også sænker det onde kolesteroltal og stabiliserer blodsukkeret.

Jeg drikker det, fordi det smadder supergodt ... men nu med bedre samvittighed. Er heller ikke helt sikker på, at det sænker blodsukkeret, med det irørte sukker. Men det er en skøn, læskende voksen smag, så jeg er helt ligeglad.

Limonade

​​Limonade

Skarp, lidt sød og iskold. Ikke skyggen af den kemiske smag af en teenage-sodavand. Det er stilfuld, elegant nydelse af væske på en dansk sommerdag, og det er så nemt. Du er endda lidt ekstra grøn, fordi du kan udnytte citronskallerne til endnu en drik.

Den bedste limonade får du naturligvis af friske, usprøjtede citroner. Jeg er begyndt at få et stort læs en gang imellem via Lokalsmag.dk, et ret nyt initiativ her i Espergærde. Indtil alle de friske grøntsager er kommet op af jorden hos de små nordsjællandske producenter, får vi citrusfrugter fra Freshland. Der har citronerne hængt på træerne 4 dage før de lander hos mig (til forskel fra supermarked-varernes mange ugers transport). Det kan virkelig smages.

Citronsirup

Citronsirup

Elsker du også drinks? Og desserter? Og anderledes krydring af dit kød? Så husk dine citronskaller!! Med et minimum af arbejdsindsats kan du forvandle dem til en lækker intens citrussirup, som du kan bruge løs af i køkken og glas. Næsten gratis, når du tænker på, at du måske før har kylet dem ud.

bottom of page