top of page
  • Hannah Lund

Min tipoldemors sandkage - dansk opskrift fra 1860

Opdateret: 31. jan. 2020


Sandkage opskrift 1900 til bords Hannah Lund

”Hvor meget sandkage kan en teenageknægt spise på 20 minutter?”

Næsten en hel, kan jeg oplyse om. Det her en af min søns absolutte yndlingskager, som blev snuppet og fortæret, nærmest før fotograferingen var overstået. En helt enkel og klassisk opskrift, med min tipoldemors lille twist, der gør den uimodståelig.


 

Min tipoldemor Dorthea Jervelund blev 103 år gammel, fik 13 børn i et strålende ægteskab, og sprang rundt og dansede rheinlænderpolka som 91-årig med en halvt så gammel dansepartner. Hendes opskrift er også rimelig saftig.

 

En nybagt sandkage har intet med sand at gøre – den er saftig og duftende. Dagen efter bliver den tørrere, så husk at pakke eventuelle rester omhyggeligt og lufttæt ind.


Det skal du bruge til Tipoldemors Sandkage

500 g blødt smør 500 g sukker 250 g kartoffelmel 250 g mel, 6 æg Lidt citronsaft


Sådan laver du Tipoldemors Sandkage

Tænd ovnen på 175 grader.


Smør 2 firkantede forme til denne portion.


Pisk smør og sukker virkeligt cremet og hvidt.


Tipoldemor Dortheas datter Anna piskede i hånden i en halv time, og derefter piskede hun i en halv time mere, når æggene var kommet i.


Det behøver vi GUDSKELOV ikke i dag med vores elektriske håndmixere – undtagen selvfølgelig, hvis du er uddannet kok og gerne vil prale med dine muskuløse underarme – men du er altså ikke færdig efter 1-2 minutter. Brug 7-10 minutter på at få det pisket rigtigt grundigt igennem.


Nu pisker du æggene i 1 ad gangen, og pisker dejen grundigt, når alle æggene er kommet i.


Vend de 2 slags mel i og kom citronsaften i dejen. Pisk på lav styrke indtil dejen er gennemblandet.


Hæld dejen i formene og sæt dem i ovnen.


Giv dem 45 minutter – efter ca 30 minutter kan det være nødvendigt at dække kagerne med stanniol, så de ikke bliver for brune på toppen.


Duft den, smag den og NYD DEN!!


Kærlig hilsen

Hannah Lund





bottom of page