top of page
  • Hannah Lund

Nougatfromage - opskrift på vidunderlige mundfulde fra 1930

Nougatfromage opskrift vinterdessert Hannah Lund 1900 Til bords

Nougat er min mors yndlingssmag i is … og de små bidder mandelkaramel fungerer også fantastisk i en fromage. Den smager vidunderligt! Fromage og budding var begge meget yndede desserter for 100 år siden, og de gamle opskriftsbøger bugner af fromage- og buddingvarianter. Nougatfromage tager lidt tid, men er egentlig ikke svær. Og se lige resultatet!


 

Når man definerer forskellen på budding og fromage, er buddingen opvarmet på et eller andet tidspunkt i tilberedningen, mens fromagen er rå, meget mere luftig, og vistnok aldrig indeholder mælk.


Det vidste de ikke for 100 år siden. Det her er klart en skøn kold fromage. Som lige bliver opvarmet lidt i tilberedningen. Og indeholder mælk.

 


Det skal du bruge til Nougatfromage


½ liter fløde eller sødmælk 4 æggeblommer 4 spiseskefulde sukker 1 tsk vaniljesukker 9-10 blade husblas 125 g hjemmelavet nougat (se ingredienser og opskrift lidt længere nede) ½ L fløde pisket til skum olie og sukker til formen

Hjemmelavet nougat: 125 g melis 125 g mandler


Karamelpynt: 150 gr melis



Sådan laver du Nougatfromage

Lav først nougaten:


Smør et ark bagepapir med olie.

Hak mandlerne groft.

Smelt sukkeret i en gryde eller på en stegepande.


Når sukkeret er smeltet og begynder at blive brunt, kommer du mandlerne i. Vend dem hurtigt rundt i sukkeret, og hæld nu hele massen over på det smurte bagepapir.


Glat det ud, så det ikke ligger i en klump.


Når massen er kølet af og sprød, hakker du det i små bidder. Opbevar i et lufttæt glas, indtil du skal bruge det.


Nu laver du fromagen:


Start med at lægge bladene af husblas i blød i koldt vand.

Pisk æggeblommer hvidt med sukkeret.

Varm fløde eller mælken langsomt med vanillesukkeret.


Når mælken er på kogepunktet, hælder du den varme mælk i æggeblandingen lidt efter lidt, mens du pisker.


Kom cremen tilbage i gryden på svag varme. Rør rundt, indtil den tykner – den må ikke koge.


Når den er tyk nok, klemmer du vandet af husblasen og rører bladen i den varme creme ét efter et. Rør omhyggeligt, så der ikke er klumper af husblas i din creme.


Tag cremen af varmen, og køl den af.


Imens smører du en smuk form – meget gerne en randform – med olie, og drysser med sukker indvendigt.


Kom nu 125 g af din hjemmelavede hakkede nougat i cremen.


Pisk ½ L fløde til skum, som du også vender i cremen.


Kom nougatfromagen i den smurte form, og stil den i køleskabet, til den skal serveres.


Før serveringen vender du fromagen ud på et fad. Løsn fromagen hele vejen rundt med en tynd kniv, og dyp evt formen i varmt vand for at få den hel og flot ud på fadet.


Nu laver du straks karamelpynten:


Kom 150 g sukker i en gryde og varm den til karamel.


Først smelter sukkeret og bobler som gennemsigtigt vand. Så bliver det brunt.

Så snart det har den rigtige brune karamelfarve tager du gryden af varmen, og sætter bunden i en skål med koldt vand, så kogningen stopper.


Jeg hældte karamellen over i en solid plastmålekande med hældetud, så var det nemmere for mig at få tynde striber på fromagen. Men du kan pynte, som du vil, evt bruge en gaffel, eller hælde fra gryden, hvis du har god kontrol.


Når fromagen er pyntet, serverer du den for de forventningsfulde gæster.


og sig til dem, de skal NYDE DET!


Kærlig hilsen

Hannah Lund



bottom of page