• Hannah Lund

Tomatpie - opskrift på deep-pan pizza for 100 år siden. Med persille!


Den danske version af deep-pan pizza? Ingredienserne har du næsten altid i køkkenet, og det tager dig ca. 1 time i alt at lave pien, som bare smager som at være hos bedstemor og der ikke er noget at være bange for. Persillen er det ultimative danske touch, og for os, der er vænnet til kombinationen tomat og basilikum, er det skønt at genopdage, hvor godt persillen går til.


Tjekkede ringe på tærten, ikke? Det er oldemor Annas søster Ingrid, der omhyggeligt med kuglepen har tegnet anvisninger på, hvordan man pyntede tærten. Dem kunne jeg ikke lade være at efterligne ... de skal helst være i lidt forskellige størrelser.



Det skal du bruge til Tomatpie

Dejen

150 g mel

1 tsk bagepulver

1 knivspids salt

75 g fedt/margarine/smør

Lidt vand


Fyld

50 g bacon skåret i strimler

1 løg, hakket

100 g champignons, rensede og hakkede eller skivede

1 stor tomat, skåret i tern

2 æg

2 spsk mælk

4 dessertskeer reven ost

1 stor tomat, skåret i skiver

3 spsk hakket persille



Sådan laver du Tomatpie


Tænd ovnen på 200˚ C.


Lav først dejen. Det nemmeste er at komme alle ingredienserne, på nær vand, i en food processor med kniv.


Start den, og når konsistensen er som krummer, hælder du vand i, lidt efter lidt, indtil dejen samler sig. Du skal ikke bruge særligt meget vand. Har du ikke en food processor, skærer du fedtstoffet i små tern, og ælter dejen sammen i hånden. Tilsæt vand efter behov. Pak film om dejen, og sæt den på køl, mens du laver fyldet.


I en stegepande eller sauteuse smelter du 1-2 spsk fedtstof – olie, smør eller datidens foretrukne: margarine.


Kom hakket løg og bacon i og lad det småsnurre ved svag varme i ca. 10 minutter. Nu kommer du de hakkede/skivede champignoner i og den hakkede tomat.


Lad det hele koge et par minutter, så væden fra tomater og champignoner er væk.


Smag til med salt og peber, og lad stå, indtil du skal bruge det.


Tag dejen ud, og rul den ud.


Beklæd en almindelig tærteform med dejen, og prik bunden.


Du har noget dej til overs, og den ruller du også ud, og udstikker ringe i forskellig størrelse til at pynte tærten med.


Pisk æggene sammen med mælken og rør massen i fyldet.

Kom fyldet op i den dejbeklædte tærteform og drys med reven ost.


Læg tomatskiver ovenpå og bag i ca. 30 minutter.


Tomatpien er bagt færdig, når fyldet er stivnet.


De små ringe bager du for sig selv, de kan fx bage med i de første 10 minutter – til de er let gyldne.


Tag tomatpien ud, og pynt med dejringene og den hakkede persille.



Nyd smagen af en ægte dansk kombi!


Kærlig hilsen

Hannah Lund

#opskrift #aftensmad #rester #æg #tomat #mørdej #ost #bacon #pizza #deeppan #coronamad #danskmad #gammeldanskret #gamledanskeretter #frokost #nemmad #nemfrokost #frokostopskrift #nemaftensmad #løg #tomater #restemad #stopmadspild #rester #corona #coronamad #karantænemad #krisemad #vintagekøkken #retrokøkken #retroopskrift #vintageopskrift #retroret #vintageret #vintagemad #retromad #retro #vintage

KONTAKT 

© 2018 af  Hannah Lund. Design Le Lyhne Fischer.
Billeder Christina Birch & Hannah Lund

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Snapchat Icon