top of page
 • Hannah Lund

Sylt som for 100 år siden


Hvorfor skal du sylte? Har du overhovedet tid?

Der er én god grund til, at du skal sylte: Det smager bedre. Meget bedre og meget mere varieret i smagen. Nogle gange er syltning en større opgave, lidt småbesværlig og med brug at udstyr og teknikker, som ikke sidder helt på rygraden.

For 100 år siden? Der kunne de kunsten at få syltede sager til at smage fantastisk!

Selvfølgelig havde de styr på henkogning og almindelig syltning af alle tænkelige grøntsager, frugt og bær – og de havde bare også et par tricks i ærmet, som jeg er helt vild med at bruge den dag i dag.

Jeg giver dig nogle opskrifter og nogle tips, der gør syltning seriøst nemt. Prøv det, du!

​​

Vil du gerne lære de snedige tips at kende?

Dengang? En god husmor dyrkede og syltede​​

Selvfølgelig kunne man købe syltede varer hos købmanden, også den gang. Meeen, det var lidt af et adelsmærke at dyrke selv, sylte selv – og som husmor vise, hvad netop det hus formåede til hverdag og fest.

Hos min farmor var det, jeg som barn kendte som en parklignende baghave, i tidligere tider en enorm køkkenhave og frugthave, hvor der blev dyrket bær, frugt og grøntsager. Det skulle gerne forslå til husholdningen på ca. 6 plus gæster. I ét år.

Min farmor var fænomenal til at skrive lister – så her kan du se, hvad man syltede i et almindeligt hus i Odense i 1942 … og tænk lige på, at der også har været friske råvarer til huset i sommer og efterår! God og givtig køkkenhave har de haft!

1942

 • 10 flasker ribssaft (24 pund ribs)

 • 3 flasker stikkelsbærsaft

 • 5 flasker rå jordbærsaft (4 pund bær)

 • 1 flaske kogt solbærsaft

 • 6 flasker rå solbærsaft

 • 6 flasker rå hindbærsaft

 • 3 flasker blommesaft

 • 1 stor krukke blandet marmelade (10 pund frugt, 8 pund sukker: ½ pund solbær, 3½ pund stikkelsbær, 2 pund ribs, 4 pund æbler)

 • 2 mellemstore krukker ribs og hindbær

 • 12 kopper stikkelsbærgelé + 1 højt glas

 • 9 glas henkogte stikkelsbær

 • 7 glas henkogte moreller

 • 8 glas henkogte asparges

bottom of page