top of page
  • Hannah Lund

Punsch - Moster Agnes & Madam Petersens opskrift fra ca 1930


Punsch opskrift 1900 til bords Hannah Lund

Jeg har fået fat i endnu en gammel opskriftsbog. Det er Moster Agnes, som var min oldemors søster. Hun var både god til at drive husholdning, så der kunne sættes penge på bogen - der er masser af opskrifter på billig mad i hendes smukke håndskrift. Og så var hun helt klar på fest, kan man se. Der er nemlig godt med opskrifter på hjemmelavede likører og rom ... og punsch.


Punschen her er en blanding af 2 begreber (en GOD blanding). Punsch er nemlig en specifik drik, som du mest kan købe i Sverige i dag, og den er oprindeligt baseret på arrak, te, citronsaft, vand og sukker. Punch, derimod - heeelt anderledes, når der mangler et s - er den engelske blanding hvor man kan freestyle lidt mere med alkoholvarianterne og smagene. Og den kan godt være stærkere end punsch med s.


Punsch-opskrifterne (jep, der er mere end én) er et godt eksempel på nød lærer nøgen kvinde at spinde. De er blandet af, hvad man har haft, og hvad man syntes smagte godt. Denne punsch er testet på gymnasie-elever og en 53-årig kvinde, og det er helt thumbs up. Den er ikke så stærk igen, og man kan nemt drikke mere, end man burde. Kunne jeg se på mit køkken i går aftes. Denne punsch er jo superfestlig, så du kan da invitere et hold venner og sætte den på bordet sammen med store kander af fx vandmelon-sangria og Bloody Mary. Servér med finger foods - i går var der snacks og crack sauce til - eller hæld lidt mere op i et krus, og sæt dig og meditér foran pejsen en mørk aften i den kolde årstid.Det skal du bruge til Madam Petersens Punsch

1 liter rom

2 flasker rødvin

1 liter vermouth

1 kg sukker

4 citroner, saft og revet skal

1 liter vand


Sådan laver du Madam Petersens Punsch


Det kan næsten ikke være mere enkelt: Find en stor skål frem, du kan blande det hele i. Eventuelt en smuk én, du kan servere i - sådan gjorde man i gamle dage. Den færdige mængde fylder ca 5 liter. Tjek, at der er plads, inden du begynder at blande.


Sæt en kedel vand over at koge.


Kom sukkeret i skålen. Riv citronskal ned i sukkeret, og pres derefter saften af citronerne ned til sukkeret. Det passer ca. med at vandet koger, så nu måler du en liter kogende vand af og hælder over sukkeret. Rør rundt, indtil sukkeret er opløst - og du har en enkel sukkersirup.


Hæld rom, 2 flasker rødvin og 1 liter vermouth ned i siruppen - voila, færdig!


Er punschen blandet i en flot skål, er den klar til servering nu, og du kan også hælde på flasker og opbevare til du er klar til at drikke den.


Nyd smagen af det forrige århundrede!


Kærlig hilsen

Hannah Lund#vintagekøkken #retrokøkken #retroopskrift #vintageopskrift #retroret #vintageret #vintagemad #retromad #retro #vintage #opskrift #punsch #punch #rom #rødvin #vermouth #drink #cocktail #bedsteopskrift #gammelopskrift #1920 #1930

bottom of page